Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

Libanon: Pri izraelskom útoku v Bejrúte zahynulo päť ľudí

Dym stúpa z miesta izraelského leteckého útoku v Dahíji, Bejrút, Libanon. Foto: TASR/AP

Zdroj blízky hnutiu Hizballáh uviedol, že Izrael podnikol tri letecké útoky na predmestie libanonského hlavného mesta, pričom išlo o tretiu vlnu útokov cielených na Hizballáh za posledných 24 hodín.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bejrút 3. októbra (TASR) - Pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte v noci na štvrtok zahynuli najmenej piati ľudia a ďalších 11 sa zranilo, oznámilo libanonské ministerstvo zdravotníctva. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Zdroj blízky hnutiu Hizballáh uviedol, že Izrael podnikol tri letecké útoky na predmestie libanonského hlavného mesta, pričom išlo o tretiu vlnu útokov cielených na Hizballáh za posledných 24 hodín. Izraelský nálet bol podľa zdroja zameraný na zariadenie hnutia v centre libanonskej metropoly.

Izrael zároveň vydal príkaz na evakuáciu v južných častiach Bejrútu.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva ešte pred najnovším útokom uviedlo, že pri izraelských útokoch na Libanon v stredu zahynulo 46 ľudí a 85 osôb utrpelo zranenia.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v stredu povedal, že v súvislosti s útokmi izraelskej armády na území Libanonu opustilo svoje domovy asi 1,2 milióna ľudí.

Izraelské pozemné sily v noci na utorok podnikli pozemnú ofenzívu do Libanonu. Predchádzalo jej niekoľko dní leteckých útokov na ciele Hizballáhu v metropole Bejrút a ďalších častiach krajiny. Pri piatkovom útoku Izraela zahynul aj dlhoročný šéf hnutia Hasan Nasralláh a viacero vysokopostavených veliteľov.

Podľa libanonských úradov si izraelsko-libanonské cezhraničné prestrelky, ktoré začali po vypuknutí vojny v Pásme Gazy 7. októbra 2023, vyžiadali 1928 obetí na životoch.