Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Libanon: Pri izraelskom útoku zahynuli traja novinári

Izraelský letecký útok. Foto: TASR/AP

Novinári zahynuli okolo tretej hodiny ráno miestneho času, keď došlo k zásahu niekoľkých penziónov, v ktorých bývali v meste Hásibajá na juhu Libanonu.

Bejrút 25. októbra (TASR) - Traja novinári prišli o život v piatok ráno pri izraelskom útoku v Libanone, oznámili ich kolegovia. Výbor na ochranu novinárov (CPJ) nálety odsúdil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

CPJ uviedol, že "dôrazne odsudzuje" tento útok a vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby "zastavilo pretrvávajúcu beztrestnosť Izraela v otázke zabíjania novinárov". Izrael na žiadosť o vyjadrenie bezprostredne nereagoval, no už v minulosti poprel, že by na nich úmyselne útočil.

Novinári zahynuli okolo tretej hodiny ráno miestneho času, keď došlo k zásahu niekoľkých penziónov, v ktorých bývali v meste Hásibajá na juhu Libanonu. Dvaja z nich pracovali pre libanonskú televíznu stanicu al-Majádín a jeden pre libanonskú televíziu al-Manár. Izraelská armáda nevydala podľa Reuters žiadny príkaz na evakuáciu.

Osobitná spravodajkyňa OSN pre slobodu názoru a prejavu Irene Khanová v príspevku na sociálnej sieti X napísala, že "úmyselné zabitie novinára je vojnový zločin".



Podľa CPJ prišlo uplynulý rok o život najviac žurnalistov za posledných 30 rokov. V Pásme Gazy, na Západnom brehu Jordánu a v Libanone celkovo zahynulo už najmenej 126 reportérov a pracovníkov médií spomedzi takmer 45.000 obetí. V Izraeli prišli o život dvaja novinári počas útoku militantného hnutia Hamas 7. októbra 2023, ktorý začal vojnu.