Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Libanon: Pri izraelských útokoch na predmestie Bejrútu zahynulo 5 osôb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hizballáh v stredu uviedol, že izraelská armáda preniká ďalej do južného Libanonu a postupuje v oblasti okolo mesta Ajtarún neďaleko hraníc.

Bejrút 23. októbra (TASR) - V stredu večer pokračovali vzájomné útoky medzi Izraelom a libanonským proiránskym hnutím Hizballáh. Libanonské štátne médiá uviedli, že Izrael podnikol viacero náletov na južné predmestia Bejrútu a zaútočil aj na bejrútsku pobočku proiránskej televízie al-Majadín. TASR informuje na základe správy agentúry AFP a DPA.

"Celkový počet náletov, ktoré dnes večer podniklo nepriateľské letectvo na južné predmestia, je doteraz desať," uviedla libanonská tlačová agentúra. Na zverejnených záberoch bolo vidieť mohutný výbuch, po ktorom nasledovali menšie explózie v oblasti. Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri útokoch zomrelo najmenej päť ľudí a viacero sa zranilo. Zrovnaných so zemou je údajne šesť budov.

Libanonská proiránska vysielacia spoločnosť al-Majadín informovala o "izraelskom útoku na (jej) kanceláriu v Bejrúte," pričom uviedla, že pred útokom bola evakuovaná. Kancelária je podľa televízie pod dvoch zásahoch izraelským raketami úplne zničená.

V stredu večer útočil aj Hizballáh, ktorý podľa vlastných slov presne zasiahol zbrojársky podnik v izraelskom Tel Avive.

Hizballáh v stredu uviedol, že izraelská armáda preniká ďalej do južného Libanonu a postupuje v oblasti okolo mesta Ajtarún neďaleko hraníc. Ajtarún leží východne od mesta Bint Jbeil, ku ktorému sa izraelské sily približujú z viacerých strán. Prešli už cez dediny Jaron a Maroun al-Ras na juhu, ktoré boli podľa Hizballáhu z veľkej časti zničené. Ďalšia pozemná ofenzíva prebieha cez mesto Nákúra na pobreží Stredozemného mora v okolí Adajse ďalej na sever.