Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Libanon vyhlásil po smrti Nasralláha trojdňový štátny smútok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas týchto troch dní, budú štátne vlajky na verejných inštitúciách a úradoch spustené na pol žrde.

Bejrút 28. septembra (TASR) - Libanonský premiér Nadžíb Míkátí vyhlásil v sobotu trojdňový štátny smútok za zabitého vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA citujúcej zo správ libanonských štátnych médií.

Štátny smútok sa začne v pondelok a potrvá do stredy. Počas týchto troch dní, budú štátne vlajky na verejných inštitúciách a úradoch spustené na pol žrde.

Televízne a rozhlasové stanice podľa Míkátího zároveň upravia svoje vysielanie tak, aby programovo korešpondovalo s touto "bolestnou udalosťou". Premiér dodal, že deň, v ktorý sa bude konať Nasralláhov pohreb, bude dňom pracovného pokoja.

Až päťdňový štátny smútok za Nasralláha už skôr vyhlásil aj Irán, a to prostredníctvom svojho najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneíhi, ktorý zároveň varoval, že smrť vodcu Hizballáhu nezostane bez odozvy.

Izraelská armáda medzitým v sobotu oznámila, že podniká nové útoky na ciele Hizballáhu na juhu a východe Libanonu. Agentúra Reuters citujúc nemenovaný zdroj z prostredia libanonských bezpečnostných síl informovala, že jeden z takýchto útokov zasiahol priemyselnú oblasť vzdialenú len zhruba 500 metrov letiska v Bejrúte. Podľa zdroja išlo dosiaľ o vôbec najbližší útok pri letisku. V zasiahnutej oblasti sa údajne nachádza množstvo autoservisov.

Libanonské úrady však informovali, že samotné letisko zasiahnuté nebolo a funguje normálne. Dodali, že na letisku sa nenachádzajú nijaké zbrane.

Izraelské sily vykonali piatkový letecký útok v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Útok si vyžiadal mnoho obetí, medzi nimi aj viacero predstaviteľov hnutia Hizballáhu, ktoré zatiaľ oficiálne potvrdilo len smrť Nasralláha. Iránske médiá krátko po tejto správe informovali, že pri útoku zahynul aj zástupca operačného veliteľa ich Revolučných gárd Abbás Nilforúšán.