Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Líbyjské národné zhromaždenie zvolilo nového premiéra

Novým premiérom je Mustafa Abú Šagúr, ktorý je vedúcou osobnosťou Národného frontu.

Tripolis 13. septembra (TASR) - Líbyjské národné zhromaždenie zvolilo včera (12. septembra 2012) za premiéra doterajšieho vicepremiéra Mustafu Abú Šagúra, vedúcu osobnosť Národného frontu, najstaršieho opozičného hnutia v krajine. Výsledky hlasovania prenášala v priamom prenose líbyjská televízia.

Je prvým riadne zvoleným predsedom vlády od zvrhnutia a zabitia diktátora Muammara Kaddáfího v minuloročnej občianskej vojne.

Mustafa Abú Šagúr dostal 96 hlasov v druhom kole hlasovania 200-členného národného zhromaždenia, ktoré bolo zvolené v júli. Jeho protikandidát, bývalý povstalecký premiér Mahmúd Džibríl 96.

V prvom kole hlasovania to bolo naopak, Džibríl získal 86 hlasov a Abú Šagúr 55.

Novozvolený premiér je rešpektovaný optický inžinier, ktorý si budoval akademickú kariéru v USA, kým sa vlani vrátil do Líbye, kde pôsobil ako poradca už rozpustenej Prechodnej národnej rady. V novembri bol menovaný za zástupcu premiéra Abdara Rahíma Kíba. Podľa agentúry Associated Press je považovaný za kompromisnú osobu prijateľnú pre islamistov i liberálov. Jeho hlavnou úlohou bude stabilizácia krajiny, kde pôsobia rozličné ozbrojené skupiny.

V rozhovore pre agentúru Reuters Abú Šagúr minulý mesiac povedal, že prioritou nového vedenia Líbye bude zobrať pevne do rúk bezpečnosť.

Do funkcie bol zvolený po tom, ako pri útoku na americký konzulát v líbyjskom Benghází zahynuli štyria americkí diplomati, vrátane veľvyslanca v Líbyi. Útok vyvolal film, ktorý podľa protestujúcich urážal proroka Mohameda.