Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Zahraničie

Lídra proruských luhanských separatistov v neprítomnosti odsúdili

Líder Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) Leonid Pasečnik hovorí o výsledkoch referenda o pripojení samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) k Rusku v ukrajinskom meste Luhansk na východe Ukrajiny v utorok 27. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) tvrdí, že Kremeľ využil Pašečnikov podpis dohody ako "zámienku na začatie rozsiahlej invázie na Ukrajinu".

Kyjev 2. júla (TASR) - Lídra Luhanskej oblasti Leonida Pasečnika odsúdili v utorok na Ukrajine v neprítomnosti na 12-ročné väzenie za podpísanie dohody s Kremľom, ktorá viedla k ruskej invázii, uvádza TASR podľa agentúry AFP.

Pasečnik, ako líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR), spoločne s vodcom samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denispm Pušilinom podpísali 21. februára 2022 s ruským prezidentom Vladimirom Putinom pakt o vzájomnej pomoci. Dvojica proruských lídrov v Donbase následne požiadala Putina o vojenskú pomoc a Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) tvrdí, že Kremeľ využil Pašečnikov podpis dohody ako "zámienku na začatie rozsiahlej invázie na Ukrajinu". Pasečnik bol uznaný za vinného z porušenia územnej celistvosti Ukrajiny a z kolaborácie.

Pasečnikovi uložil súd podľa vyjadrenia SBU aj zákaz zastávať najbližších 13 rokov na Ukrajine akékoľvek verejné funkcie a konfiškáciu "všetkého jeho majetku". SBU dodala, že výkon trestu začne plynúť až dňom zadržania Pasečnika.

Pašečnik sa narodil na Ukrajine a do roku 2014 pracoval v SBU, keď začal podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny. V roku 2017 sa stal vodcom samozvanej LĽR, predtým šéfoval jej tajnej službe.

Rusko v súčasnosti ovláda väčšinu Luhanskej oblasti, ktoré spoločne s Doneckou, Záporožskou a Chersonskou oblasťou predvlani nezákonne anektovalo, hoci ich stále nemá úplne pod kontrolou. Pasečnik vyhlásil bezprostredne pred vypuknutím invázie v Luhanskej oblasti všeobecnú mobilizáciu a civilistov vyzval na evakuáciu.

AFP pripomína, že proruský líder doneckých separatistov Pušilin bol už vlani na Ukrajine uznaný za vinného z rovnakých zločinov a v neprítomnosti odsúdený na 15 rokov.