Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Lídri AfD sa dohodli, že Weidelová bude kandidovať za kancelárku

Na archívnej snímke Alice Weidelová. Foto: TASR/AP

Voľby do nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) sa budú konať v septembri 2025.

Berlín 28. septembra (TASR) - Spolupredsedovia nemeckej krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Hlasovanie na tejto úrovni by sa podľa medializovaných správ malo uskutočniť začiatkom decembra. Očakáva sa, že Weidelovú kandidatúrou oficiálne poveria až začiatkom budúceho roka.

Voľby do nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) sa budú konať v septembri 2025.

Na nemeckej politickej scéne už desaťročia dominuje stredopravicový konzervatívny blok CDU/CSU a stredoľavicová SPD súčasného kancelára Olafa Scholza, ktoré však v uplynulých rokoch prichádzajú o voličov.

AfD má radikálnu a výrazne pravicovú agendu, ktorú v posledných rokoch ešte zintenzívnila najmä v otázke migrácie. Hlavné politické strany v krajine s ňou odmietajú spolupracovať, v dôsledku čoho napriek svojmu silnému zastúpeniu v Bundestagu zostáva v opozícii.