Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Lídri krajín Fóra tichomorských ostrovov s dohodli na iniciatíve

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Austrálsky premiér Anthony Albanese povedal, že lídri sa dohodli na iniciatíve, v rámci ktorej budú vytvorené až štyri regionálne výcvikové strediská a založená medzinárodná krízová zložka.

Nuku’alofa 28. augusta (TASR) - Lídri krajín Fóra tichomorských ostrovov (PIF) sa na summite na Tonge dohodli, že budú pokračovať v kontroverznej regionálnej iniciatíve. Tento krok je považovaný za úsilie obmedziť bezpečnostnú úlohu Číny v regióne, píše TASR podľa agentúry AFP.

Austrálsky premiér Anthony Albanese povedal, že lídri sa dohodli na iniciatíve, v rámci ktorej budú vytvorené až štyri regionálne výcvikové strediská a založená medzinárodná krízová zložka. Tá bude mať približne 200 členov, ktorí budú podľa potreby nasadení do nepokojných oblastí či na miesta nešťastí v regióne.

"Toto potvrdzuje, ako lídri Tichomoria spolupracujú s cieľom formovať budúcnosť tak, ako ju chceme vidieť," povedal.

Predstavitelia Vanuatu a Šalamúnových ostrovov - ktorí patria k najbližším spojencom Číny - vyjadrili znepokojenie, že iniciatíva predstavuje geostrategickú doktrínu namierenú voči Číne, píše AFP.

Fórum tichomorských ostrovov (PIF) je medzivládna organizácia, ktorá sa usiluje posilniť spoluprácu medzi krajinami a územiami v Oceánii. Má 18 členských krajín.