Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Lipavský: Ukrajina sa môže brániť ruskému agresorovi aj na ich území

Na archívnej snímke zľava minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ak chceme spravodlivý mier a nie jeho ilúziu, riešením je stav, keď sa všetky armády vrátia na medzinárodne uznávané hranice.

Praha 13. augusta (TASR) - Medzinárodné právo podľa českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského Ukrajine umožňuje, aby sa proti ruskej agresii bránila aj na území Ruska. Napísal to v utorok na sociálnej sieti X v reakcii na postup ukrajinskej armády v ruskej Kurskej oblasti, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Medzinárodné právo umožňuje Ukrajine viesť obranu aj na území agresora. Ruská agresia proti Ukrajine od roku 2014 ničí životy miliónom nevinných ľudí. Ak chceme spravodlivý mier a nie jeho ilúziu, riešením je stav, keď sa všetky armády vrátia na medzinárodne uznávané hranice," napísal Lipavský.

Ruské sily sa od minulého týždňa snažia odraziť najväčší vpád ukrajinskej armády na ruské územie od februára 2022, keď Moskva spustila inváziu na Ukrajinu. V dôsledku cezhraničných výpadov ukrajinskej armády sa z ruského prihraničného Krasnojaružského okresu v Belgorodskej oblasti podľa stanice BBC evakuovalo už takmer všetko jeho civilné obyvateľstvo.

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v pondelok oznámil, že Ukrajina kontroluje zhruba 1000 štvorcových kilometrov ruského územia a operácia ukrajinských síl v Kurskej oblasti pokračuje. To však v utorok spochybnili analytici z Amerického inštitútu pre štúdium vojny (ISW).