Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Zahraničie

Literárnu cenu Bachmannovej získal Tijan Sila narodený v Sarajeve

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zvíťazil pritom v konkurencii ďalších 13 autorov píšucich po nemecky, ktorých texty porota taktiež posudzovala.

Viedeň 30. júna (TASR) - Nemecký spisovateľ Tijan Sila narodený v Sarajeve sa v nedeľu stal laureátom prestížnej rakúskej literárnej Ceny Ingeborg Bachmannovej dotovanej sumou 25.000 eur. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Sila zaujal porotu textom, ktorého názov možno preložiť ako "Deň, keď sa moja matka zbláznila". Píše v ňom o medzigeneračnej traume, rodinných konfliktoch a šialenstve.

Zvíťazil pritom v konkurencii ďalších 13 autorov píšucich po nemecky, ktorých texty porota taktiež posudzovala. Porotca Philipp Tingler vyzdvihol v súvislosti s víťazným dielom jeho jedinečnú jazykovú zmes vypointovanosti, tragikomiky a melanchólie.

"Stále tomu nemôžem celkom uveriť, no aj tak zažívam eufóriu," povedal Sila po tom, ako si v nedeľu prevzal cenu na festivale nazvanom Dni nemeckojazyčnej literatúry v Klagenfurte.

Sila sa narodil v roku 1981 v Sarajeve, a teda na území vtedajšej Juhoslávie a dnešnej Bosny a Hercegoviny. Do Nemecka prišiel v roku 1994 ako vojnový utečenec. V Heidelbergu študoval nemčinu a angličtinu a dodnes pôsobí aj ako učiteľ nemčiny.

Debutoval v roku 2017 autobiografickým románom Tierchen Unlimited. Nasledovali ďalšie romány Die Fahne der Wünsche a Krach. Text, vďaka ktorému teraz získal Ceny Ingeborg Bachmannovej, je časťou z jeho pripravovaného románu.

Cenu, ktorá nesie meno rakúskej spisovateľky Ingeborg Bachmannovej (1926-1973), udeľuje už od roku 1977 mesto Klagenfurt, kde sa Bachmannová narodila. Vlani sa jej laureátkou stala nemecká spisovateľka Valeria Gordeevová.