Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Litovská polícia rieši poškodzovanie budov v spojitosti s Bieloruskom

Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR– Kancelária predsedu NR SR

Cichanovská zo zodpovednosti za incidenty obvinila bieloruského prezidenta.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Vilnius 6. septembra (TASR) - Litovská polícia vo štvrtok oznámila, že zaznamenala najmenej štyri prípady vandalizmu na budovách, ktoré majú nejakú spojitosť s Bieloruskom. Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá v tejto pobaltskej krajine žije, obvinila z útokov režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

V Litve žije v súčasnosti vyše 60.000 bieloruských občanov. Mnohí z nich sa tam presťahovali po tom, ako bieloruské úrady násilne potlačili protesty, ktoré vypukli po sporných prezidentských voľbách z roku 2020 označovaných ľudskoprávnymi organizáciami za zmanipulované.

Podľa oficiálnych výsledkov volieb zvíťazil Lukašenko a udržal sa tak v úrade. Opozícia ani Cichanovská, ktorá bola jeho rivalkou, však výsledky neuznali a za víťazku vyhlásili práve Cichanovskú, ktorá krátko po voľbách ušla do Litvy.

Hovorkyňa litovskej polície informovala, že v priebehu dvoch dní dostala polícia štyri hlásenia o poškodení budov. Konkrétne išlo o bieloruské múzeum, ďalej o budovu, ktorú využíva Konštantínopolský patriarchát, a kostol, ktorý pravidelne navštevuje bieloruská diaspóra. Pred sídlom istej bieloruskej mimovládnej organizácie navyše bolo farbou napísané: "Bieloruskí paraziti tu nemajú miesto".

Polícia začala vyšetrovanie, dosiaľ však neuviedla, či jednotlivé prípady spolu súvisia.

Cichanovská zo zodpovednosti za incidenty obvinila bieloruského prezidenta. "Som presvedčená, že za tým stojí Lukašenkov režim, ktorého cieľom je vyvolať strach a rozpory medzi Bielorusmi a Litovčanmi," povedala a vyjadrila vieru v to, že Litva páchateľov potrestá.