Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Litva požiadala Medzinárodný súd o vyšetrenie deportácií Bielorusov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Reuters pripomína, že Bielorusko neuznáva jurisdikciu ICC.

Vilnius 30. septembra (TASR) - Litva požiada Medzinárodný trestný súd (ICC) o vyšetrovanie Bieloruska v súvislosti s "násilnou deportáciou, prenasledovaním a iným krutým správaním" voči bieloruským občanom. V pondelok to uviedlo litovské ministerstvo spravodlivosti. Krok litovskej vlády podporila aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá v súčasnosti žije v litovskom exile. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Zločiny spáchané týmto režimom, od násilných deportácií po nezákonné zatýkanie a mučenie, nemôžu zostať nepotrestané. Odvaha Litvy nám dáva nádej, že režim sa bude zodpovedať za svoje zverstvá," uviedla vo vyhlásení Cichanovská, ktorá dodala, že režim prezidenta Alexandra Lukašenka donútil emigrovať približne 300.000 Bielorusov.

Cichanovská kandidovala proti Lukašenkovi v prezidentských voľbách v auguste 2020. Z krajiny utiekla po tom, čo Lukašenka vyhlásili za víťaza volieb. Opozícia a západné štáty považujú voľby za zmanipulované. Jeho víťazstvo vyvolalo masívne protesty, ktoré tvrdo potlačili bieloruské bezpečnostné zložky.

Reuters pripomína, že Bielorusko neuznáva jurisdikciu ICC. Člen ICC však môže podať žalobu týkajúcu sa zločinov, ktoré boli čiastočne spáchané na jeho území. Litovské ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že nútené deportácie zo strany Bieloruska majú priamy vplyv na bezpečnosť krajiny.