Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Litvu a Lotyšsko zasiahla silná víchrica a lejaky, hlásia jednu obeť

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Lejaky zasiahli aj južnú časť Estónska, kde však nenpáchali väčšie škody.

Vilnius 29. júla (TASR) - Jedna žena prišla o život v litovskom hlavnom meste Vilnius v dôsledku silnej víchrice a lejaku, ktoré sa v noci na pondelok prehnali Litvou aj susedným Lotyšskom, kde odrezali od elektriny približne 200.000 domácností. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Obeťou víchrice sa stala zhruba 50-ročná žena, ktorú vo Vilniuse zabil padajúci strom. V oboch pobaltských krajinách zároveň hasiči a záchranári vybavovali stovky tiesňových hovorov týkajúcich sa popadaných stromov, poškodených áut, zaplavených ciest či polí.

Litovské úrady odporučili obyvateľom, aby cestovali len v naliehavých prípadoch. Víchricu totiž na väčšine územia tejto 2,8-miliónovej krajiny sprevádzal pomerne silný vietor a výdatné dažde. Meteorológovia informovali, že v tamojších okresoch Šiauliai, Telšiai a Šilale zaznamenali za nedeľu a pondelok mesačný úhrn zrážok.

V Lotyšsku sa podľa predpovedí očakáva aj naďalej silný vietor a nárast vodnej hladiny na pobreží Rižského zálivu, pričom rozvodniť by sa mohla rieka Západná Dvina, ktorá preteká hlavným mestom Riga. V centre Rigy zároveň v pondelok dočasne uzavreli Dómske námestie z dôvodu nebezpečenstva, ktoré pre verejnosť predstavuje časť strechy tamojšej stredovekej katedrály, ktorá je poškodená vetrom.

V litovskom hlavnom meste Vilnius vyvrátil silný vietor desiatky veľkých stromov, ktoré popadali na cesty, autá a domy. Zrušených či presmerovaných bolo v Litve viacero letov. Lietadlá totiž pre víchricu nemohli pristávať vo Vilniuse ani v druhom najväčšom litovskom meste Kaunas. K meškaniam a zrušeniu spojov došlo aj v železničnej doprave.

Lejaky zasiahli aj južnú časť Estónska, kde však nenpáchali väčšie škody.