Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

Londýnska polícia posilňuje hliadky v oblastiach židovských komunít

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Toto opatrenie bolo prijaté v súvislosti s incidentom, keď boli v Londýne zadržané štyri osoby, ktoré sú podozrivé z antisemitizmu a vyhrážania sa, informoval spravodajský portál The Times of Israel.

Londýn 17. mája (TASR) - Londýnska polícia posilní hliadkovanie v uliciach štvrtí, kde žijú ľudia zo židovskej komunity. Uviedol to v pondelok londýnsky starosta Sadiq Khan.

Toto opatrenie bolo prijaté v súvislosti s incidentom z uplynulého víkendu, keď boli v Londýne zadržané štyri osoby, ktoré sú podozrivé z antisemitizmu a vyhrážania sa, informoval spravodajský portál The Times of Israel.

Khan v rozhovore pre ITV, v ktorom avizoval posilnenie prítomnosti policajtov v uliciach Londýna, spresnil, že londýnska radnica podniká viacero krokov s cieľom dosiahnuť, aby sa Londýnčania, najmä tí zo židovských komunít, cítili v bezpečí.

Britská polícia v nedeľu zatkla štyroch mužov v spojitosti s videami zverejnenými na sociálnych sieťach, v ktorých údajne zazneli antisemitské vyjadrenia.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Na videozázname vidno niekoľko vozidiel s palestínskymi zástavami, ako prechádzajú cez oblasť v severnej časti Londýna, kde žije početná židovská komunita. Vo videu zdieľanom na internete zazneli vyjadrenia, ktoré poslúžili ako podnet pre zadržanie podozrivých.

Počas uplynulého víkendu sa v Londýne i ďalších mestách Británie konali zhromaždenia na protest proti útokom izraelskej armády voči cieľom v palestínskom pásme Gazy. Izrael v Gaze podniká intenzívne letecké a delostrelecké útoky ako odvetu za raketové ostreľovanie izraelského územia palestínskymi militantmi.

Khan v súvislosti s touto vyhrotenou situáciou konštatoval, že "vždy, keď je na Blízkom východe napätie a násilie, môže sa to rozšíriť do nášho mesta".