Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko: Havarovaný ruský vojenský dron obsahoval výbušniny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veliteľ lotyšských ozbrojených síl Leonids Kalniš uviedol, že išlo o dron typu Šáhid iránskej výroby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Riga 9. septembra (TASR) - Ruský vojenský dron, ktorý v sobotu havaroval na východne Lotyšska, obsahoval výbušniny určené zrejme pre Ukrajinu. Oznámil to v pondelok veliteľ lotyšských ozbrojených síl aj tamojšie ministerstvo obrany, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Podľa pondelkového vyhlásenia ministerstva obrany dopadol dron na lotyšské územie pri dedine Gaigalava asi 90 kilometrov od hraníc s Bieloruskom, odkiaľ na územie Lotyšska priletel.

Veliteľ lotyšských ozbrojených síl Leonids Kalniš uviedol, že išlo o dron typu Šáhid iránskej výroby. Výbušniny, ktoré bezpilotné lietadlo obsahovalo, deaktivovali miestni pyrotechnici, dodal Kalninš.

Lotyšsko aj Rumununsko v nedeľu informovali, že vyšetrujú prípady ruských dronov, ktoré narušili ich vzdušný priestor a vzápätí havarovali na ich území. Obe krajiny sú členmi NATO a podporujú Ukrajinu brániacu sa ruskej agresii.

Zástupca generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana ešte v nedeľu odsúdil oba incidenty ako "nezodpovedné a potenciálne nebezpečné". Nič však podľa jeho slov nenasvedčuje tomu, že by v týchto prípadoch išlo o úmyselné útoky na členské štáty Aliancie.