Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko investuje do posilnenia bezpečnosti na hraniciach s Ruskom

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Lotyšsko zdieľa s Ruskom 283 kilometrov dlhú hranicu.

Riga 18. júna (TASR) - Lotyšská vláda v utorok oznámila, že bude ďalej posilňovať hranice s Ruskom pre bezpečnostné obavy, ktoré v Lotyšsku vyvolala invázia Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Lotyšské ministerstvo obrany ďalšie posilnenie hraníc oznámilo po inšpekcii prezidenta Edgarsa Rinkevičsa počas výstavby hraničného plota.

"Vláda vyčlenila ďalších 300 miliónov eur, ktoré budú použité v nasledujúcich piatich rokoch na posilnenie hraníc vrátane opatrení namierených proti pohybu nepriateľa na našom území," uviedol rezort obrany vo vyhlásení.

Podľa Rinkevičsa by tieto opatrenia mali zahŕňať protitankové prekážky známe ako ježkovia a dračie zuby. "Naša politika je jasná. Ani jediný centimeter lotyšského územia nebude nebránený," uviedol prezident.

Veliteľ lotyšskej pohraničnej stráže generál Guntis Pujats na tlačovej konferencii priblížil lotyšské opatrenia pri posilňovaní hraníc od začiatku konfliktu na Ukrajine. Podľa jeho slov nosia od začiatku invázie všetci pohraničníci útočné pušky spolu s ručnými zbraňami.

"Sú vybavení vestami a helmami ako vojaci, aby boli pripravení na možné provokácie z Ruska a Bieloruska," povedal Pujats o ich výzbroji. Zároveň opísal situáciu na hraniciach s Ruskom ako relatívne pokojnú, píše agentúra DPA.

Lotyšsko zdieľa s Ruskom 283 kilometrov dlhú hranicu. Na jej posilnenie plánuje do konca roku 2025 vybudovať plot s ostatným drôtom. Podľa lotyšskej pohraničnej stráže je už hotových 130 kilometrov tohto plota.

Lotyšsko je skalným podporovateľom Ukrajiny a rovnako ako ostatné pobaltské krajiny Estónsko a Litva sa obáva o svoju bezpečnosť v dôsledku invázie na Ukrajinu a snaží sa zaistiť svoje hranice s Ruskom a jeho spojencom Bieloruskom.