Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Lotyšsko predlžuje opatrenia na posilnenie hraníc s Bieloruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lotyšsko zdieľa s Bieloruskom, ktoré je najbližším spojencom Ruska, hranice dlhé 172 kilometrov.

Riga 10. septembra (TASR) - Lotyšsko predĺži z bezpečnostných dôvodov opatrenia na posilnenie ochrany svojich hraníc s Bieloruskom do konca roka. Oznámila to v utorok lotyšská vláda s tým, že ide o reakciu na stále vysoký počet nelegálnych pokusov o prekročenie hraníc z Bieloruska, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Mimoriadne opatrenia sa mali pôvodne skončiť v septembri. Vláda sa ich však rozhodla predĺžiť aj v rámci boja proti rizikám spojeným s rusko-ukrajinskou vojnou, ktorú podporuje bieloruský režim. Tieto opatrenia okrem iného rozširujú právomoci lotyšských pohraničníkov v šiestich oblastiach na východe krajiny.

Lotyšsko zdieľa s Bieloruskom, ktoré je najbližším spojencom Ruska, hranice dlhé 172 kilometrov. Podobe ako Poľsko a Litva aj Lotyšsko obviňuje bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z organizácie nelegálnej migrácie na vonkajšie hranice Európskej únie.

Bieloruský líder tak podľa nich robí v snahe zvýšiť politický tlak na Západ. Podľa údajov lotyšského ministerstva vnútra zabránili lotyšskí pohraničníci tento rok zatiaľ 4210 migrantom nelegálne prekročiť hranice.