Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Louis Jean Lumiere sa narodil pred 160 rokmi

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Louis Jean Lumiere sa narodil 5. októbra 1864 vo francúzskom Besancone. Vynikajúci študent prírodných vied už ako 16-ročný vymyslel nový typ fotografickej dosky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Besancon/Bratislava 5. októbra (TASR) - Meno bratov Augusta a Louisa Lumierovcov sa spája so zrodením kina. Neboli prví, ktorí sa venovali práci s projekčnými zariadeniami, ale využijúc poznatky svojich predchodcov doviedli svoje zariadenie k technickej dokonalosti doby, v ktorej žili. Od narodenia mladšieho z bratov Louisa Lumiera, chemika, priekopníka fototechniky farebnej fotografie a spolutvorcu kinematografu, uplynie v sobotu 5. októbra 160 rokov.

Louis Jean Lumiere sa narodil 5. októbra 1864 vo francúzskom Besancone. Vynikajúci študent prírodných vied už ako 16-ročný vymyslel nový typ fotografickej dosky. Spolu s bratom ho však čoraz viac priťahovalo aj riešenie kombinácie animácie a projekcie. Vďaka finančnému zabezpečeniu, Ako synovia majiteľa továrne na fotografické materiál mali finančné a materiálne zabezpečenie a mohli sa plne venovať svojej práci. Vynašli kinematograf (Cinématographe), zariadenie, ktoré bolo kombináciou kamery a projektora. Vynález si patentovali 13. februára 1895.

Nasledujúci mesiac, 22. marca 1895, predviedli v Paríži na akcii usporiadanej Združením na podporu národného priemyslu ´pohyblivé obrázky´ prvýkrát verejnosti. Malému publiku súkromne premietli 45-sekundový film Robotníci odchádzajú z Lumierovej továrne. Snímka existuje v troch verziách, ktoré sa označujú postupne podľa toho ako vznikli - verzia s jedným koňom, s dvoma koňmi a bez koní. Okrem toho sa robotníčky v jednotlivých verziách odlišujú aj klobúkmi i odevom, zrejme podľa ročného obdodia, v ktorom vznikali.

Prvé verejné premietanie sa uskutočnilo 28. decembra 1895. Toto historické predstavenie otvoril v parížskom Grand Café film Príchod vlaku na stanicu La Ciotat, počas ktorého zavládla v sále panika, pretože publikum sa snažilo uskočiť pred hrozivo sa blížiacou lokomotívou. Diváci vzhliadli celkove desať krátkych snímok v trvaní od 38 do 49 sekúnd. Louis Lumiere nasnímal celkovo približne dve tisícky krátkych filmov.

Bratia Lumierovci sa stali vlastne aj prvými producentmi filmových týždenníkov. Zaznamenali napríklad francúzsku konferenciu fotografickej spoločnosti alebo v štyroch filmoch nasnímali lyonských požiarnikov, čím položili základy vzniku dokumentárnych filmov.

Keďže premietanie filmov si získalo u ľudí neobyčajnú popularitu, otvorili v roku 1897 v Paríži prvú kinosálu na svete.

Experimentovali aj s veľkoformátovými snímkami. Na svetovej výstave v Paríži v roku 1900 premietal Louis Lumiere film na obrovské plátno široké 20 metrov. Zaoberal sa tiež trojrozmernou portrétnou fotografiou, čo bolo niečo podobné ako hologram, ako i trojrozmerným filmom a farebnou fotografiou.

Louis Jean Lumiere, ktorý zohral kľúčovú úlohu vo vývoji fotografie a kinematografie, zomrel 6. júna 1948 vo francúzskom mestečku Bandol vo veku 83 rokov.



Zdroj:

https://kids.britannica.com/students/article/Louis-Jean-Lumi%C3%A8re/315628