Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Ľuďom na Kanárskych ostrovoch povolili návrat, ale požiar stále horí

ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Veľký lesný požiar na kanárskom ostrove La Gomera sa už len mierne rozšíril, horí najmä v ťažko prístupnom teréne na severe ostrova, informovali dnes španielski záchranári.

Santa Cruz 14. augusta (TASR) - Veľký lesný požiar na kanárskom ostrove La Gomera sa už len mierne rozšíril, horí najmä v ťažko prístupnom teréne na severe ostrova, informovali dnes španielski záchranári.

Miestna vláda na Kanárskych ostrovoch povolila zhruba 5000 evakuovaným obyvateľom letovísk Valle Gran Rey a Vallehermoso návrat do ich domovov.

Požiar, ktorý vypukol pred desiatimi dňami, sa rozšíril na 11 percent celkovej plochy ostrova. Zhoreli aj lesy v Národnom parku Garajonay, ktorý je zapísaný v zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Vyšetrovatelia majú podozrenie, že oheň na La Gomere bol založený úmyselne. Prírodné požiare postihli aj susedný ostrov Tenerife.

Lesné požiare v samotnom Španielsku si dnes vyžiadali už tretiu obeť v priebehu troch dní. V nemocnici v Barcelone zomrel 61-ročný muž, ktorý utrpel popáleniny celého tela.

Predtým zahynuli dvaja hasiči, ktorí bojovali s plameňmi horiacimi pri meste Alicante na východe Španielska, uviedla tlačová agentúra DPA.