Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 23. august 2024Meniny má Filip
< sekcia Zahraničie

Ľudskoprávna organizácia: Deti v Salvádore sú mučené

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Podľa HRW úrady prijali málo opatrení na ochranu detí pred násilím zo strany spoluväzňov, ak vôbec nejaké.

San Salvador 16. júla (TASR) - Viac ako 1000 neplnoletých osôb bolo odsúdených za trestné činy v rámci výnimočného stavu platného v americkom štáte Salvádor od marca 2022, uviedla v utorok ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) a odsúdila svojvoľné zadržiavanie a mučenie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Deti dostali tresty od dvoch do 12 rokov väzenia, "často na základe príliš širokých obvinení, ako je nezákonné združovanie, a často na základe nepotvrdených svedectiev polície", uviedla vo svojej správe HRW.

"Niektoré deti boli prostredníctvom zlého zaobchádzania vrátane mučenia prinútené priznať sa k členstvu v gangu alebo inak poskytnúť informácie o údajnej príslušnosti ku gangu," dodáva sa v správe.

Podľa HRW úrady prijali málo opatrení na ochranu detí pred násilím zo strany spoluväzňov, ak vôbec nejaké. Desiatky z detí boli zadržiavané bez kontaktu so svojimi rodinami po celé týždne alebo mesiace, alebo im bolo umožnené vidieť svojho právnika len na niekoľko minút pred vypočutím.

Vláda prezidenta Nayiba Bukeleho, ktorá bojuje proti gangom, zhromaždila viac než 80.000 údajných členov gangov v rámci výnimočného stavu, ktorý umožňuje zadržiavanie bez súdneho príkazu.

Ľudskoprávna organizácia tvrdí, že približne 3000 zadržaných osôb tvorili deti a tínedžeri.

Minulý rok v krajine zaznamenali najnižší počet vrážd za posledné tri desaťročia, čím sa stala jednou z najbezpečnejších krajín v Latinskej Amerike, píše AFP.

Nekompromisný prístup prezidenta Bukeleho vyvolal kritiku skupín na ochranu ľudských práv. Podľa regionálneho prieskumu sa však 42-ročný Bukele stal najpopulárnejším lídrom v Latinskej Amerike. Vo februárových voľbách získal 85 percent hlasov a bol tak opätovne zvolený za prezidenta.

Bukele odmieta výzvy na ukončenie výnimočného stavu a kritiku zo strany skupín na ochranu práv.