Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Lukašenko varuje, že migrantov do EÚ nezastaví

Na snímke bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR– Kancelária predsedu NR SR

Európska únia a predovšetkým Poľsko obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spojenca Lukašenka, že úmyselne posielajú nelegálnych migrantov do EÚ a poskytujú im víza aj prevoz.

Varšava 19. augusta (TASR) - Bielorusko neplánuje brániť migrantom z krízových regiónov prechádzať cez jeho územie smerom do krajín Európskej únie. V pondelkovom rozhovore pre ruskú televíziu to povedal bieloruský prezident Alexander Lukašenko. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

"Dávate mi na krk slučku v podobe sankcií a potom požadujete, aby som chránil EÚ pred prílevom týchto migrantov? To sa nestane," vyhlásil Západom neuznaný prezident Lukašenko.

Európska únia a predovšetkým Poľsko obviňujú ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho spojenca Lukašenka, že od roku 2021 úmyselne posielajú nelegálnych migrantov do EÚ a poskytujú im víza aj prevoz. Hlavná migračná trasa vedie cez Bielorusko k poľským hraniciam.

Šéf poľskej diplomacie Radek Sikorski ešte v júni povedal, že cieľom tohto konania Moskvy a Minsku je ukázať celej Európe, že "vonkajšia hranica EÚ nie je kontrolovaná so zámerom vyvolať politický efekt - posilniť krajnú pravicu, ktorá sľubuje rozvrátenie Európy zvnútra".

Poľsko pozdĺž veľkej časti svojej východnej hranice vybudovalo 5,5 metra vysoký plot a posilnilo aj elektronické sledovacie systémy. Aj napriek tomu však podľa DPA denne dochádza k pokusom o prekročenie hranice. Poľskí pohraničníci zaznamenali za posledné tri dni až 201 takýchto prípadov.