Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Lula navrhol, aby Maduro vypísal vo Venezuele nové prezidentské voľby

Na archívnej snímke brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Foto: TASR/AP

Lulov poradca pre zahraničnú politiku Celso Amorim povedal, že Brazília oficiálne nenavrhla Venezuele vypísanie nových volieb.

Brazília 15. augusta (TASR) - Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva vo štvrtok navrhol, aby venezuelský líder Nicolás Maduro vypísal nové prezidentské voľby za účasti medzinárodných pozorovateľov a vyriešil tak politickú krízu vo svojej krajine. Usporiadanie nových volieb vo štvrtok podporili aj prezident USA Joe Biden a kolumbijský prezident Gustavo Petro. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Ak má (Maduro) zdravý rozum, mohol by sa pokúsiť osloviť ľud a možno vypísať nové voľby s nestraníckym volebným výborom," povedal brazílsky prezident.

Lula uviedol, že naďalej neuznáva Madura ako víťaza prezidentských volieb. Venezuelská vláda musí podľa neho ukázať detailné výsledky hlasovania, ktoré doteraz nezverejnila. "Maduro vie, že svetu dlhuje vysvetlenie," dodal.

V prezidentských voľbách, ktoré sa konali vo Venezuele 28. júla, zvíťazil podľa venezuelskej Národnej volebnej rady (CNE) Maduro so ziskom 51,2 percenta hlasov. Opozičného kandidáta Edmunda Gonzáleza Urrutiu podľa nej podporilo 44,2 percenta voličov. CNE však dosiaľ nezverejnila podrobné výsledky, ktoré by víťazstvo Madura potvrdili.

Opozícia tvrdí, že víťazom volieb je jej kandidát. Zverejnila aj údaje o hlasovaní, ktoré podľa nej ukazujú, že Madura porazil s veľkým rozdielom hlasov, ako to aj naznačovali predvolebné prieskumy verejnej mienky.

Lulov poradca pre zahraničnú politiku Celso Amorim povedal, že Brazília oficiálne nenavrhla Venezuele vypísanie nových volieb. Podľa jeho slov je na vyriešenie krízy potrebné nájsť demokratické a mierové riešenie.