Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Lyndon B. Johnson podpísal v roku 1964 zákon o občianskych právach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Diskrimináciu na základe rasy oficiálne zakázal až zákon, ktorý podpísal v poradí 36. americký prezident Lyndon B. Johnson.

Washington/Bratislava 2. júla (TASR) - V poradí 16. americký prezident Abraham Lincoln podpísal zákon o zrušení otroctva v Spojených štátoch amerických (USA) vo februári 1865. Napriek tomu v USA bola diskriminácia či segregácia obyvateľov čiernej pleti na mnohých miestach v krajine oficiálne prítomná a tolerovaná takmer 100 rokov.

Diskrimináciu na základe rasy oficiálne zakázal až zákon, ktorý podpísal v poradí 36. americký prezident Lyndon B. Johnson. V utorok 2. júla uplynie 60 rokov od podpisu zákona o občianskych právach (Civil Rights Act).

Systém diskriminačných pravidiel či nariadení známych pod názvom "Zákony Jima Crowa", ktoré boli zavedené koncom 19. a začiatkom 20. storočia prevládali predovšetkým na juhu USA. Podľa týchto "zákonov" nesmel černoch podať ruku belochovi, nelegálne boli aj rasovo zmiešané páry. Množstvo verejných inštitúcií malo oddelené priestory pre bielych a čiernych - napríklad nemocnice, miesta vo verejnej doprave, cely vo väzniciach, verejné toalety či fontánky s pitnou vodou. Oddelené boli aj školy, cintoríny, vchody do úradov, verejné pláže a v niektorých štátoch aj kostoly a parky.

Intenzívna diskusia o prijatí zákona o občianskych právach sa rozpútala počas pôsobenia 35. amerického prezidenta Johna F. Kennedyho. Inšpiráciou bol pre jeho administratívu dnes už legendárny prejav Martina Luthera Kinga, Jr. z 28. augusta 1963 začínajúci slovami "Mám sen...". Americký baptistický kazateľ a jeden z najvýznamnejších vodcov afroamerického hnutia za občianske práva v USA ho predniesol pred 200.000 demonštrantami vo Washingtone.

Už v tom istom roku ako odznel jeho prejav predložil prezident Kennedy návrh zákona o občianskych právach. Kennedy však 22. novembra 1963 v Dallase zomrel na následky atentátu. V rovnaký deň sa americkým prezidentom stal vtedajší viceprezident Lyndon B. Johnson. Ten 2. júla 1964 podpísal zákon o občianskych právach. Podpisu zákona, ktorý sa považoval za najdôležitejší dokument od zrušenia otroctva z roku 1865, sa zúčastnil aj Martin Luther King, Jr.

Zákon zakazoval rasovú diskrimináciu na verejných miestach, v zamestnaní a v oblasti vzdelávania. O rok neskôr, 6. augusta 1965, podpísal prezident Johnson zákon o volebnom práve (Voting Right Act), ktorý odstraňoval obmedzujúce opatrenia pre Afroameričanov pri výkone volebného práva. Ďalší zákon - Fair Housing Act, ktorý zakazoval rasovú diskrimináciu v oblasti bývania, podpísal prezident Johnson 11. apríla 1968.