Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Maas: Situácia vo vzťahoch Grécka a Turecka je kritická

Na snímke z gréckeho ministerstva obrany vojenské lode počas grécko-amerického vojenského námorného cvičenia južne od ostrova Kréta, vo východnej časti Stredozemného mora 25. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Turecká vláda spochybňuje výlučné nároky Grécka v spornej oblasti v okolí egejských ostrovov.

Istanbul 25. augusta (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v utorok varoval, že patová situácia medzi Tureckom a Gréckom vo východnej časti Stredozemného mora dosiahla "kritický bod".

Podľa Maasa sa však zdá, že obe strany sú pripravené rokovať o zmiernení súčasného napätia. Šéf nemeckej diplomacie sa tak vyjadril po absolvovaní rokovaní v Aténach i Ankare, informovala agentúra AFP.

"Nikto túto situáciu nechce vyriešiť vojenskou cestou a na oboch stranách je ochota viesť dialóg," povedal.

Nemecký minister v utorok navštívil Atény a Ankaru s cieľom obnoviť rozhovory medzi predstaviteľmi Grécka a Turecka zamerané na deeskaláciu napätia okolo prieskumu ložísk ropy a zemného plynu v Egejskom mori.

Turecko do spornej oblasti vyslalo prieskumné plavidlo sprevádzané vojnovými loďami za účelom prieskumu podmorských plynových a ropných ložísk.

Turecká vláda spochybňuje výlučné nároky Grécka v spornej oblasti v okolí egejských ostrovov. Spojené štáty a Európska únia však v tomto spore stoja na strane Grécka.

Grécko v pondelok oznámilo, že v priebehu tohto týždňa uskutoční manévre juhovýchodne od ostrova Kréta za účasti vojenského námorníctva a vzdušných síl.