Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Machadová tvrdí, že neodišla z Venezuely, poprela tvrdenia Madura

Na archívnej snímke z 29. júla 2024 demonštranti počas potýčok s políciou na proteste v Caracase proti opätovnému zvoleniu Nicolása Madura za venezuelského prezidenta. Foto: TASR/AP

Machadová sa už viac ako dva mesiace ukrýva.

Caracas 17. októbra (TASR) - Venezuelská opozičná líderka María Corina Machadová v stredu poprela tvrdenia prezidenta Nicolása Maduara, ktorý v pondelok vyhlásil, že utiekla z krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Machadová sa už viac ako dva mesiace ukrýva. Dôvodom je hrozba z možného zadržania za obvinenia z podvodu v júlových prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil Maduro. Opozícia však tvrdí, že víťazom volieb je jej kandidát Edmundo González Urrutia, ktorý je v exile v Španielsku.

"Venezuelčania vedia, že som tu vo Venezuele, ľudia to vedia a aj Nicolás Maduro to vie, ale čo sa deje, je to, že zúfalo chcú vedieť, kde som a ja im túto radosť neposkytnem," povedala Machadová, ktorá nemohla vo voľbách kandidovať pre rozhodnutie orgánov lojálnych Madurovmu režimu.

Maduro v pondelok v televíznej relácii so smiechom vyhlásil, že jeho politická súperka opustila krajinu bez toho, aby Machadovú priamo menoval. Sú to zbabelci, rozosievajú posolstvá nenávisti a neznášanlivosti, to im ide dobre," povedal o opozícii a dodal, že jej líderka "vzala kufre značky Gucci" a odišla z krajiny. Neskôr dodal, že rovnako ako González Urrutia odišla do Španielska.

Spojené štáty, Európa a väčšina štátov Latinskej Ameriky odmietli uznať Madurovo víťazstvo a žiadali zverejnenie volebných záznamov, ktoré podľa opozície dokazujú, že ich kandidát porazil Madura.

Nepokoje po júlových voľbách si vyžiadali 27 životov a viac ako 2400 ľudí bolo zadržaných pre obvinenia z "terorizmu" kvôli účasti na protestoch.