Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Zahraničie

Macron,Biden,Scholz,Meloniová,Sunak: Terorizmus sa nedá ospravedlniť

Vozidlá izraelskej armády sa presúvajú v blízkosti izraelskej hranice s pásmom Gazy na juhu Izraela v pondelok 9. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Emmanuel Macron, Joe Biden, Olaf Scholz, Giorgia Meloniová a Rishi Sunak vo vyhlásení po spoločnom rokovaní uviedli, že jednoznačne odsudzujú Hamas.

Washington 10. októbra (TASR) - Lídri Spojených štátov, Francúzska, Nemecka, Talianska a Británie sa v pondelok v spoločnom vyhlásení zaviazali "podporiť Izrael v jeho snahe brániť sa" po prekvapivých útokoch militantnej skupiny Hamas.

Dodali, že "uznávajú legitímne túžby palestínskeho ľudu" po vlastnom štáte, ale apelovali "nenechať sa pomýliť": Hamas totiž podľa nich "nereprezentuje tieto ašpirácie a neponúka palestínskemu ľudu nič iné ako ďalší teror a krviprelievanie".

S odvolaním sa na vyhlásenie zverejnené Bielym domom o tom v noci na utorok informovala agentúra AFP.

Emmanuel Macron, Joe Biden, Olaf Scholz, Giorgia Meloniová a Rishi Sunak vo vyhlásení po spoločnom rokovaní uviedli, že jednoznačne odsudzujú Hamas a "jeho hrozné teroristické činy": zmasakrovanie izraelských rodín v ich domoch, ako aj viac ako 200 mladých účastníkov hudobného festivalu, či únosy starších žien, detí a celých rodín, ktorí sú teraz zadržiavaní ako rukojemníci - to všetko "pred zdeseným zrakom celého sveta".

"Jasne potvrdzujeme, že kroky Hamasu nemajú žiadne opodstatnenie, žiadnu legitimitu a že musia byť všeobecne odsúdené," uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na Macronovom konte na sieti X. Dodáva sa v ňom, že terorizmus sa nedá ospravedlniť "ničím a nikdy".

Signatári v texte súčasne vyzývajú ďalšie extrémistické skupiny či "akýkoľvek štát, najmä Irán", aby sa nesnažili využiť vzniknutú situáciu na iné účely, ani rozširovať konflikt za hranice Gazy.

V závere vyhlásenia sa konštatuje, že spojenci zostanú jednotní a koordinovaní, aby takto zabezpečili, že Izrael bude schopný brániť sa. Avizovali pripravenosť vytvoriť podmienky pre "mierový a integrovaný Blízky východ".