Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Macron: Francúzsko chce získať pre Libanon 357 miliónov dolárov

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsko ako bývalá koloniálna veľmoc v Libanone stojí na čele medzinárodného úsilia o vyvedenie tejto blízkovýchodnej krajiny z krízy.

Paríž 2. augusta (TASR) - Francúzsko v pondelok vyhlásilo, že na nadchádzajúcej darcovskej konferencii o Libanone je potrebné vyzbierať 357 miliónov dolárov na pomoc pri riešení najnutnejších problémov, ktoré sužujú tamojšie obyvateľstvo.

Stredajšia konferencia, ktorej hostiteľmi budú francúzsky prezident Emmanuel Macron a generálny tajomník OSN António Guterres, sa kryje s prvým výročím mohutného výbuchu v libanonskom hlavnom meste Bejrút s bilanciou viac než 200 mŕtvych.

Francúzsko ako bývalá koloniálna veľmoc v Libanone stojí na čele medzinárodného úsilia o vyvedenie tejto blízkovýchodnej krajiny z krízy. Na prvej donorskej konferencii, zorganizovanej krátko po bejrútskom výbuchu, sa vyzbieralo 332 miliónov dolárov.

"Situácia sa zhoršila," uviedol v pondelok vo vyhlásení Macronov úrad, ktorý s odvolaním sa na odhady OSN tvrdí, že nové potreby Libanonu dosiahli výšku 357 miliónov dolárov a týkajú sa potravinovej bezpečnosti, školstva, zdravotnej starostlivosti a dodávok pitnej vody, píše tlačová agentúra AFP.

Svetové mocnosti veľkou mierou podmieňujú svoju pomoc tým, aby Libanon zostavil fungujúcu vládu, ktorá bude schopná bojovať proti korupcii. Vyšetrovanie katastrofy miestnymi úradmi totiž neviedlo dosiaľ k žiadnym zatknutiam ani k identifikovaniu vinníka, pričom politici sú obviňovaní zo zdržiavania procesu.

Libanon sa počas uplynulého roku dostal do závažnej politickej a finančnej krízy. Nový libanonský premiér Nadžíb Míkátí vyhlásil, že vládny kabinet nebude možné vymenovať do prvého výročia výbuchu, ktoré pripadá na stredu 4. augusta.