Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Zahraničie

Macron si napriek kritike pripomenie výročie Napoleonovho úmrtia

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron . Foto: TASR/AP

Macron položí veniec k Napoleonovej hrobke v parížskej Invalidovni a prednesie prejav, ktorým si uctí Napoleonov odkaz.

Paríž 4. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron si v stredu pripomenie 200. výročie úmrtia Napoleona Bonaparta aj napriek výzvam na bojkot tejto udalosti pre Napoleonov vzťah k otroctvu, ktoré bolo súčasťou jeho koloniálnej politiky. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Macron položí veniec k Napoleonovej hrobke v parížskej Invalidovni a prednesie prejav, ktorým si uctí Napoleonov odkaz. Ako oznámil prezidentov poradca, "pôjde o spomienkovú udalosť, nie oslavu". Dodal, že Macron sa nepodrobí verejnému tlaku a spomienkové udalosti pri príležitosti tohto okrúhleho výročia nezruší ani nebude ignorovať.

Francúzsko totiž podľa neho Napoleonovi, ktorý sa dostal k moci po prevrate v roku 1799, vďačí za veľa vrátane mnohých politických, kultúrnych a vzdelávacích inštitúcií, ktoré existujú dodnes, ako aj občianskeho zákonníka Code civil - základného kameňa francúzskeho právneho systému -, píše AFP.

Macronov poradca tiež zdôraznil, že otroctvo, ktoré vo francúzskych kolóniách obnovil Napoleon v roku 1802 po tom, čo bolo počas prvej Francúzskej republiky zrušené, prezident jasne odsúdi: "Prezident povie, že išlo o ohavnosť, a to aj vzhľadom na vtedajšiu dobu."

Ako uvádza AFP, napriek Napoleonovmu vojenskému ťaženiu, počas ktorého ovládol veľkú časť kontinentálnej Európy, jeho vzťah k otroctvu a sexistické zákony diskriminujúce ženy viedli k prehodnoteniu jeho miesta vo francúzskom historickom panteóne.

Zosnulý exprezident Jacques Chirac sa napríklad v roku 2005 odmietol zúčastniť na oslavách 200. výročia bitky pri Slavkove, zatiaľ čo expremiér Lionel Jospin vydal knihu s názvom "Napoleonské zlo".

Počas posledných mesiacov rozdeľovala diskusia o Napoleonovom odkaze politikov na oboch stranách ľavo-pravého politického spektra, zatiaľ čo historici vedú spory o tom, či je spravodlivé hodnotiť Napoleona podľa dnešných etických štandardov, pripomína AFP.