Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Macron telefonoval s Libanonom, vyzval ich na zdržanlivosť

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron bude o aktuálnej situácii telefonovať aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Paríž 19. septembra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters a AP.

Francúzsky prezident povedal libanonským predstaviteľom, že z aktuálnej situácie je "hlboko znepokojený", a libanonských predstaviteľov vyzval, aby "konali zodpovedne a vyhli sa eskalácii." Zároveň ich požiadal, aby tlmočili jeho výzvu na zdržanlivosť "všetkým libanonským skupinám vrátane Hizballáhu", uviedol Elyzejský palác.

Macron bude o aktuálnej situácii telefonovať aj s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Zdôraznil, že "všetky strany musia konať tak, aby sa predišlo vojne."

K výbuchom pejdžrov a vysielačiek došlo v utorok a v stredu v rôznych častiach Libanonu. Celkovo pri nich prišlo o život najmenej 37 ľudí a zranenia utrpelo viac ako 3000 osôb. Predpokladá sa, že za útokmi stojí Izrael.

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh vo štvrtok tieto útoky označil za "vyhlásenie vojny".