Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Macron telefonoval s Netanjahuom, potvrdil francúzsku podporu Izraela

Macron. Foto: TASR/AP

Lídri sa dohodli na pokračovanie v dialógu o tejto záležitosti počas pondelkovej návštevy francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Noëla Barrota v Izraeli.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž/Jeruzalem 6. októbra (TASR) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron viedol v nedeľu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom "úprimný" rozhovor o situácii na Blízkom východe. Oznámil to Macronov úrad s tým, že obaja lídri v telefonáte prijali svoje názorové rozdiely i želanie sa lepšie pochopiť. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a Reuters.

Macron potvrdil solidárnosť Francúzska s Izraelčanmi, najmä obeťami útokov, rukojemníkmi v Pásme Gazy a ich rodinami. "Oddanosť Francúzska voči bezpečnosti Izraela je neochvejná," povedal Netanjahuovi. Dodal však, že dodávky zbraní, predlžovanie vojny v Gaze a jej rozšírenie do Libanonu neprinesú bezpečnosť Izraelčanom ani ďalším obyvateľom regiónu.

Obaja lídri spolu telefonovali po tom, ako Netanjahu v sobotu ostro kritizoval Macronove vyjadrenie o tom, že v rámci úsilia nájsť politické riešenie konfliktu by mali byť Izraelu zastavené dodávky zbraní používaných vo vojne v Gaze.

Netanjahu podľa svojej kancelárie v nedeľu Macronovi povedal, že obmedzenia voči Izraelu poslúžia len Iránu a jeho zástupným organizáciám.

"Práve tak, ako Irán podporuje všetky časti iránskej osi teroru, sa očakáva, že priatelia Izraela ho budú podporovať a nie na neho uvaľovať obmedzenia, ktoré len posilnia iránsky os zla," uviedol izraelský premiér.

Zdôraznil tiež, že vojenské operácie Izraela proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh vytvárajú príležitosť zmeniť situáciu v Libanone v prospech stability, bezpečnosti a mieru v celom regióne.

Lídri sa dohodli na pokračovanie v dialógu o tejto záležitosti počas pondelkovej návštevy francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Noëla Barrota v Izraeli.