Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Zahraničie

Macron začal rokovania s politickými stranami o vymenovaní premiéra

Na snímke Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Prezident po usporiadaní predčasných parlamentných volieb prišiel o desiatky kresiel svojej strany.

Paríž 23. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok stretol s lídrami strán z celého politického spektra, aby po takmer siedmich týždňoch od parlamentných volieb spustil rokovania o vymenovaní nového premiéra krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Novovymenovaný premiér sa bude musieť po nástupe do funkcie zaoberať schválením rozpočtu na rok 2025, a to v čase, keď je Francúzsko pod tlakom Európskej komisie a dlhopisových trhov a potrebuje znížiť svoj finančný deficit. V súčasnosti však nie je bezprostredne jasné, kto sa stane premiérom.

Prezident po usporiadaní predčasných parlamentných volieb prišiel o desiatky kresiel svojej strany. V dvojkolových voľbách totiž zvíťazil ľavicový Národný ľudový front (NFP) pred centristickou koalíciou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Spolu (ENS) a krajne pravicovým Národným združením (RN). Žiadna skupina nezískala absolútnu väčšinu.

Vláda odchádzajúceho premiéra Gabriela Attala riadila Francúzsko počas olympijských hier v Paríži ako dočasná vláda. Macron preto vymenuje premiéra po prebiehajúcich rokovaniach, ktoré budú pokračovať v pondelok, uviedol jeho úrad.

"Prišli sme ponúknuť riešenie stability. Sme jednotní," povedala Lucie Castetsová, 37-ročná vyššia štátna úradníčka a kandidátka ľavice na post premiérky, keď prišli na rozhovory s Macronom členovia aliancie NFP – Socialistická strana (PS), Francúzska komunistická strana (PCF), Európa Ekológia-Zelení (EELV) a Nepoddajné Francúzsko (LFI).

Francúzsky prezident zatiaľ kandidatúru Castetsovej nebral do úvahy, hoci vo voľbách skončila NFP prvá. Macron totiž vyzval vedúcich predstaviteľov strán, aby sa dohodli nad rámec straníckej príslušnosti a vytvorili vládu, ktorá by dosiahla väčšinu.

"Tvárou v tvár tomuto parlamentu zloženému z menšinových (strán) je potrebné, aby politickí lídri spolu vychádzali," povedal predstaviteľ Macronovej kancelárie.

Líder komunistickej strany Fabien Roussel v piatok vyhlásil, že pokiaľ Macron nevymenuje Castetsovú do funkcie, ľavica by mohla opustiť rokovania. Zdroj blízky prezidentovi však začiatkom mesiaca uviedol, že ťažisko nového parlamentu by podľa hlavy štátu malo byť skôr stredové alebo stredopravé.

Medzi ďalších potenciálnych kandidátov patrí konzervatívny regionálny prezident Xavier Bertrand a bývalý socialistický premiér Bernard Cazeveuve, uviedli zdroje. Francúzske médiá nedávno spomenuli ako ďalšie možné meno Karima Bouamranea, socialistického starostu predmestia Paríža.

Macron už v minulosti vybral neočakávaných premiérov. Podľa francúzskej ústavy môže vymenovať do funkcie osobu, ktorú si sám zvolí. Predseda vlády však musí byť schopný ustáť hlasovania o dôvere navrhované opozíciou.