Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Maďarská nadácia odmieta správu Úradu na ochranu suverenity

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

TIH vytýka, že úrad nerešpektoval ani ustanovenia zákona o svojom zriadení. Návrh správy totiž mal dotknutý subjekt dostať ešte pred jej finalizáciou.

Budapešť 15. októbra (TASR) - Nadácia Transparency International Maďarsko (TIH) v utorok označila správu maďarského Úradu na ochranu suverenity, podľa ktorej táto mimovládna organizácia vykonáva aktivity smerujúce k ovplyvňovaniu verejnosti založené na dezinformáciách, za protiprávnu. S odvolaním sa na server infostart.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V správe úradu, ktorý začal vyšetrovať TIH 18. júna a výsledky vyšetrovania zverejnil v pondelok, sa píše, že aktivity TIH sú škodlivé pre Maďarsko, stigmatizujú krajinu a maďarské štátne inštitúcie.

Správa je podľa TIH plná výmyslov v duchu "západo-imperialistických konšpiračných teórií komunistickej ideológie" a obsahuje faktické pochybenia. TIH vytýka, že úrad nerešpektoval ani ustanovenia zákona o svojom zriadení. Návrh správy totiž mal dotknutý subjekt dostať ešte pred jej finalizáciou a úrad mal na jeho pripomienky reagovať, no nestalo sa tak.

"Úrad na ochranu suverenity diktuje tempo typické pre autokratické mocnosti. Štátny orgán na čele s Tamásom Lánczim v správe o TIH fantazíruje okrem iného o globálnom sprisahaní vedenom Spojenými štátmi americkými, o tajných špionážnych hrách medzi veľmocami a o americkom finančníkovi Györgyovi Sorosovi," uviedli.

Správa úradu sa zaoberá aj indexom vnímania korupcie, ktorý každoročne zostavuje berlínsky sekretariát Transparency International (TI). Jej metodika je však verejná, preto bolo zbytočné začať uvedené konanie, uvádza sa vo vyhlásení TIH.

"TIH od svojho založenia zostáva tým, čím vždy bola: nestraníckou mimovládnou organizáciou, ktorá odhaľuje korupciu a bojuje proti nej, a ktorá chce podporovať rozvoj Maďarska," píše sa vo vyjadrení TIH.

Úrad na ochranu suverenity so širokými právomocami na vyšetrovanie akejkoľvek organizácie alebo osoby podozrivej z toho, že slúži cudzím záujmom alebo ohrozuje národnú suverenitu, vznikol 1. februára.

Zriadenie Úradu na ochranu suverenity predstavuje veľké riziko pre ľudské práva, vyhlásila koncom novembra vlani komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)