Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Zahraničie

Maďarská opozícia kritizujú vyjadrenia Balázsa Orbána k ruskej agresii

Hasiči zasahujú po ruskom leteckom útoku, ktorý zasiahol viacposchodovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov v nedeľu 15. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Na Facebooku reagoval aj predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány, podľa ktorého slová politického riaditeľa znamenajú, že Orbánova vláda by bez odporu odovzdala Maďarsko Rusom.

Budapešť 26. septembra (TASR) - Maďarskí opoziční politici ostro reagovali na vyjadrenia politického riaditeľa úradu predsedu maďarskej vlády Balázsa Orbána, ktorý povedal, že Maďarsko by sa na rozdiel od Kyjeva nepostavilo voči ruskej vojenskej agresii. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Na základe skúseností protikomunistickej revolúcie z roku 1956 by sme pravdepodobne neurobili to, čo urobil prezident Zelenskyj pred dva a pol rokom, pretože je to nezodpovedné. Je zrejmé, že svoju krajinu zaviedol do obrannej vojny, v ktorej zomrelo mnoho ľudí a stratil mnoho územia," povedal B. Orbán v stredu v rozhovore pre server mandiner.hu.

Predseda mimoparlamentnej strany Tisza Péter Magyar na Facebooku napísal, že slová politického riaditeľa úradu premiéra považuje za nehorázne a že Balázs Orbán by mal odísť zo svojej funkcie ešte pred výročím revolúcie. "Takýto človek nemôže zastávať verejnú funkciu po boku maďarského premiéra, musí odísť ešte pred 23. októbrom," napísal Magyar.

Rovnako na Facebooku reagoval aj predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány, podľa ktorého slová politického riaditeľa znamenajú, že Orbánova vláda by bez odporu odovzdala Maďarsko Rusom.

Spolupredseda LMP Péter Ungár vydal prostredníctvom agentúry MTI vyhlásenie, v ktorom položil otázku, koľko stolíc, miest a obcí by Balázs Orbán odovzdal agresorovi. Súčasne vyzval predsedu vlády, aby sa vyjadril, či súhlasí so slovami Balázsa Orbána.

Podľa predsedu parlamentnej frakcie strany Momentum Dávida Bedőa nie je ponaučením z revolúcie to, čo povedal Balázs Orbán, ale to, že za slobodu národa treba bojovať, aj keď sa tento boj zdá byť beznádejný. "Agresorovi sa netreba podriadiť, ale postaviť sa mu na odpor. Preto som hrdý na svojich starých rodičov, ktorí sa zúčastnili na udalostiach v roku 1956 a bojovali za slobodu Maďarska," dodal Bedő s poznámkou, že Maďarsko presne vie, aké to je stáť zoči-voči agresorovi bez pomoci.