Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

Maďarská prezidentka nečakane odvolala náčelníka generálneho štábu

Na snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková počas tlačovej konferencie. Foto: TASR Michal Svítok

Generálporučík bude naďalej slúžiť svojej krajine v inej oblasti.

Budapešť 28. apríla (TASR) - Maďarská prezidentka Katalin Nováková na návrh ministra obrany Kristófa Szalayho-Bobrovniczkého odvolala náčelníka generálneho štábu maďarských ozbrojených síl Romulusza Ruszina-Szendiho. S odvolaním sa na server napi.hu o tom v piatok informoval spravodajca TASR v Budapešti.

Server v súvislosti s nečakaným štvrtkovým odvolaním náčelníka generálneho štábu v piatok citoval bližšie nešpecifikované zdroje, podľa ktorých sa Ruszin-Szendi sa zrejme nedokázal dostatočne prispôsobiť predstavám ministra týkajúcim sa obnovy a reorganizácie armády.

"Jeho nápady nefungovali v rámci organizácie dostatočne efektívne, prípadne sa nerealizovali vôbec," píše napi.hu.

Rezort obrany vo vyhlásení uviedol, že Ruszin-Szendi sa zaslúžil o urýchlenie a modernizáciu vojenského výcviku a urobil významné kroky k zvýšeniu bojaschopnosti maďarských ozbrojených síl. Generálporučík bude naďalej slúžiť svojej krajine v inej oblasti.

Novým náčelníkom generálneho štábu bude generálporučík Gábor Böröndi, ktorý počas svojej 30-ročnej kariéry pôsobil na rôznych veliteľských pozíciách v maďarských ozbrojených silách a zúčastnil sa na európskych a mimoeurópskych operáciách NATO.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)