Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Maďarským nemocniciam prikázali uvoľniť 20 percent lôžok pre nakazenýc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od 15. novembra budú odložené zákroky, ktoré nie sú urgentné a opäť budú prerušené preventívne prehliadky, píše Magyar Hang.

Budapešť 12. novembra (TASR) - Nemocnice v Maďarsku majú podľa nariadenia šéfa rezortu ľudských zdrojov Miklósa Káslera od 15. novembra uvoľniť 20 percent svojich lôžkových kapacít. Informoval o tom v piatok denník Magyar Hang, podľa ktorého podobné opatrenie bolo zavedené aj na vrchole tretej vlny koronavírusovej pandémie.

Zo 60.465 lôžok v štátom financovaných nemocniciach sa 12.093 vyčlení pre pacientov s ochorením COVID-19, z nich 1209 bude musieť byť k dispozícii na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Z 30 štátnych nemocníc je sedem v Budapešti.

Denník pripomenul, že v čase vyvrcholenia tretej vlny pandémie koncom marca a v prvej polovici mája bolo s covidom hospitalizovaných zhruba 12.000 chorých, z nich približne 1500 bolo napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Od 15. novembra budú odložené zákroky, ktoré nie sú urgentné a opäť budú prerušené preventívne prehliadky, píše Magyar Hang.

V nemocniciach vo štvrtok pribudlo 160 pacientov s koronavírusom a 25 osôb napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Celkový počet hospitalizovaných dosiahol 4990, z nich 488 je napojených na umelej pľúcnej ventilácii.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)