Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Maďarsko ponúklo Slovinsku ďalšiu pomoc kvôli povodniam

Na snímke zaplavená oblasť v slovinskom meste Črna na Koroškem 6. augusta 2023. Foto: TASR/AP

Lejaky minulý víkend v Slovinsku spôsobili vážne záplavy, ktoré spôsobili obrovské škody a prinútili tisíce ľudí opustiť svoje domovy.

Budapešť 10. augusta (TASR) — Maďarský Úrad civilnej ochrany (OKF) ponúkol Slovinsku potápačský tím, čerpadlá, pracovné stroje a nástroje protipovodňovej ochrany v rámci pomoci v odstraňovaní následkov povodní. Úrad to uviedol vo štvrtok agentúre MTI, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

OKF pripomenul, že lejaky minulý víkend v Slovinsku spôsobili vážne záplavy, ktoré spôsobili obrovské škody a prinútili tisíce ľudí opustiť svoje domovy.

"V tejto situácii Maďarsko ponúklo susednej krajine 22-členný potápačský tím vybavený terénnymi vozidlami a člnmi, šesť vysokovýkonných čerpadiel s obsluhujúcim personálom, dva bagre, dve sklápacie nákladné vozidlá, dvoch technických expertov, vrecia s pieskom a nástroje potrebné na ochranu pred povodňami.

Ponúkaná pomoc bude vypravená po tom, čo slovinská strana oznámi, že ju akceptuje
, píše sa vo vyhlásení OKF.

Dva vrtuľníky Airbus H145 maďarských ozbrojených síl už odleteli v týchto dňoch do Slovinska pomáhať pri záchranných akciách. Maďarskí vojaci distribuujú zo severoslovinského letiska Slovenj Gradec do okruhu 100 kilometrov najmä trvanlivé potraviny a lieky obyvateľom osád, ktoré sú pre záplavy izolované od okolitého sveta.

Slovinsko zasiahla najhoršia prírodná katastrofa v jeho histórii. Záplavy spôsobené silnými dažďami zasiahli dve tretiny územia krajiny. Prírodná katastrofa si vyžiadala šesť obetí.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)