Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Maďarsko uzavrelo so Švédskom dohodu o vývoji bojových lietadiel

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Podľa servera index.hu Maďarsko odďaľovalo ratifikáciu vstupu Švédska do NATO takmer dva roky, k čomu napokon došlo vo februári 2024 väčšinou poslancov parlamentu.

Budapešť 17. októbra (TASR) - Maďarsko uzavrelo so Švédskom dohodu o spoločnom vývoji bojových lietadiel JAS Gripen. Oznámil to vo štvrtok maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky, podľa ktorého má táto dohoda historický význam, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Minister vo zverejnenom videozázname zdôraznil, že aj keď sa Maďarsko a Švédsko v mnohých veciach nezhodujú, so švédskym rezortným partnerom Palom Jonsonom viedol hodnotnú a úprimnú výmenu názorov, čoho výsledkom je uvedená dohoda.

Szalay-Bobrovniczky pripomenul, že gripeny sú ikonické bojové, multifunkčné lietadlá maďarských vzdušných síl, ktoré pochádzajú zo Švédska a sú určujúcou silou maďarských obranných síl.

"Dnes sme sa stretli so švédskym ministrom obrany v Štokholme a podpísali sme dohodu, ktorú možno nazvať historickou, na základe ktorej budeme spolupracovať na vývoji gripenov a na mnohých ďalších dôležitých bilaterálnych otázkach," povedal.

Minister podotkol, že švédsko-maďarské vzťahy, najmä po vstupe Švédska do NATO, pozdvihli na strategickú úroveň.

"V dôležitých otázkach sa zhodneme, ale v niektorých veľmi dôležitých sa rozchádzame. Maďarsko je vo vzťahu k Ukrajine na strane mieru," podčiarkol Szalay-Bobrovniczky s tým, že Budapešť vidí jediné riešenie v diplomacii a nie v pokračovaní boja.

Podľa servera index.hu Maďarsko odďaľovalo ratifikáciu vstupu Švédska do NATO takmer dva roky, k čomu napokon došlo vo februári 2024 väčšinou poslancov parlamentu. Stalo sa tak tri dni po návšteve švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona v Budapešti. Maďarsko medzitým prevzalo ďalšie štyri gripeny, píše server.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)