Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Maďarsko vyjadrilo súhlas s dohodou o obrannej spolupráci s Čadom

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Prezidenta Čadu pozval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska Viktor Orbán, ktorý mu ešte v máji zablahoželal k volebnému víťazstvu.

Budapešť 9. septembra (TASR) - Maďarská vláda súhlasí s textom dohody o obrannej spolupráci s vládou Čadu, s právnym postavením maďarského kontingentu v Čade a s dohodou o vojenskej spolupráci a pomoci. Vyplýva to z rozhodnutia, ktoré bolo v pondelok zverejnené v maďarskom vestníku. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Migráciu z Afriky do Európy nemožno zastaviť bez krajín regiónu Sahel. Maďarsko preto buduje partnerskú spoluprácu s Čadom ako kľúčovou krajinou v boji proti nelegálnej migrácii v Afrike. Povedal to v nedeľu premiér Orbán na schôdzke s prezidentom Čadu Mahamatom Idrissom Débyom Itnom.

Prezidenta Čadu pozval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Maďarska Viktor Orbán, ktorý mu ešte v máji zablahoželal k volebnému víťazstvu.

Na jeseň minulého roka avizovala maďarská vláda zámer vyslať nezávislú vojenskú misiu s 200 vojakmi do Čadu, aby tam cvičili miestne jednotky a pomáhali im v boji proti terorizmu. Národné zhromaždenie vyslanie vojakov schválilo 6. novembra 2023. Čad sa nachádza v regióne Sahel na južnom okraji Sahary, kde pravidelne útočia džihádisti. Misia má trvať do 31. decembra 2025.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)