Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

V Maďarsku zadržali muža, ktorý pripravoval útok na policajtov

Ilustračná snímka.. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Súd 21. augusta nariadil väzobné stíhanie podozrivého, ktorý prípravu trestného činu poprel a voči rozhodnutiu súdu sa odvolal.

Budapešť 24. augusta (TASR) - V Maďarsku zadržali muža, ktorý so skupinou takmer 200 osôb plánoval 20. augusta počas štátneho sviatku Dňa sv. Štefana zaútočiť na policajtov zabezpečujúcich slávnostné podujatia. Pre agentúru MTI to v stredu uviedla Ústredná vyšetrovacia prokuratúra (KNyF), informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa prokuratúry 34-ročný muž z Báčsko-malokumánskej župy vytvoril 16. augusta na jednej z aplikácií na posielanie správ skupinu, do ktorej sa pripojilo takmer 200 ľudí. Cieľom skupiny bolo vyzývať na násilné trestné činy voči úradným osobám, organizovať páchanie takýchto činov a získavať páchateľov.

Muža, ktorý si pre útok zadovážil plynový sprej a zo zahraničia objednal výkonné petardy, vypátrala a 19. augusta zadržala budapeštianska polícia v spolupráci s príslušníkmi protiteroristickej jednotky TEK.

Súd 21. augusta nariadil väzobné stíhanie podozrivého, ktorý prípravu trestného činu poprel a voči rozhodnutiu súdu sa odvolal.

Vyšetrovacia prokuratúra vypočula ako podozrivého aj ďalšieho 35-ročného člena uvedenej skupiny, ktorý sa k príprave trestného činu priznal. Prokuratúra tomuto mužovi umožnila obhajovať sa na slobode.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)