Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Maďarský expert: EK už zrejme vie, ako vymôcť dlh Maďarska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Maďarský premiér dlhodobo vedie spory s Bruselom kvôli migračnej a utečeneckej politike.

Budapešť 25. júla (TASR) - Európska komisia v otázke vymáhania dlhu Maďarska už zrejme interne rozhodla, zatiaľ však toto rozhodnutie nezverejnila. V rozhovore pre komerčnú televíziu ATV to vo štvrtok povedal medzinárodný právnik Tamás Lattmann v súvislosti s tým, že Budapešť 5. júla oznámila, že nezaplatí pokutu niekoľko miliónov eur, ktorú mu uložil Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) za porušenie azylových pravidiel. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Expert pripomenul, že v polovici júna súd udelil Maďarsku pokutu 200 miliónov eur a jeden milión eur za každý deň omeškania, pretože v roku 2020 nevykonalo rozhodnutie o dodržiavaní medzinárodných postupov pre žiadateľov o azyl. Pokutu musí Budapešť zaplatiť do 45 dní.

Podľa Lattmanna platí pravidlo, že akákoľvek nezaplatená suma sa môže odpočítať zo zdrojov EÚ, ktoré má členský štát k dispozícii. Na druhej strane v prípade Maďarska sú už pozastavené viaceré zdroje.

Maďarský premiér Viktor Orbán 13. júna vyjadril nesúhlas s pokutou, ktorú SDEÚ udelil Budapešti. "Zdá sa, že pre bruselských byrokratov sú dôležitejší nezákonní migranti než ich vlastní občania EÚ," napísal Orbán na sociálnej sieti X.

Maďarský premiér dlhodobo vedie spory s Bruselom kvôli migračnej a utečeneckej politike.

EK už avizovala, že ak Budapešť odmietne zaplatiť pokutu stanovenú súdom, odpočíta mu ju z doteraz nevyplatených platieb z európskeho rozpočtu. Kvôli iným procedúram jej už takto zmrazila 19 miliárd eur.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)