Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister obrany otvoril náborovú kampaň ozbrojených síl

Na snímke minister obrany Maďarska Kristóf Szalay-Bobrovniczky Foto: TASR - Ján Krošlák

Minister pripomenul, že aktuálne prebieha rozvoj maďarských ozbrojených síl, na obranné výdavky štát vynakladá dve percentá HDP. V rámci toho ide 20 percent na nákup novej techniky.

Budapešť 13. februára (TASR) - Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky otvoril v pondelok v Budapešti náborovú kampaň ozbrojených síl, ktorá bude trvať niekoľko mesiacov. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

"Maďarsko potrebuje serióznu, slušnú armádu schopnú prejaviť primeranú odstrašujúcu silu a na to potrebuje dobre vycvičených, náležite vybavených, morálne i fyzicky zdatných mladých ľudí, ktorí ovládajú cudzie jazyky," zdôraznil šéf rezortu.

Szalay-Bobrovniczky podotkol, že Maďari obsadili miesto svojej vlasti pred tisíc rokmi zbraňami a bránili ju nimi mnohé storočia. "Tak je to aj teraz, keď sú maďarskí vojaci v misii KFOR, v Bosne, Iraku a boli aj v Afganistane," dodal.

Minister pripomenul, že aktuálne prebieha rozvoj maďarských ozbrojených síl, na obranné výdavky štát vynakladá dve percentá HDP. V rámci toho ide 20 percent na nákup novej techniky.

Veliteľ maďarských ozbrojených síl Romulusz Ruszin-Szendi vyjadril nádej, že k 175-ročnej maďarskej armáde sa bude pripájať čoraz viac ľudí.

Podľa vyhlásenia rezortu obrany je posilnenie, omladenie a modernizácia maďarských ozbrojených síl prioritnou úlohou v záujme posilnenia bezpečnosti a obrany Maďarska.

Náborová kampaň bude prebiehať v náborových kanceláriách, ale aj na internete a rôznych mediálnych platformách, pričom sa budú konať aj náborové akcie po celej krajine.

Maďarské ozbrojené sily aktuálne realizujú desaťročný program rozvoja, ktorý sa dotkne oblasti leteckej prepravy, ochrany vzdušného priestoru i kybernetickej ochrany. V rámci tohto programu pod názvom "Zrínyi 2026" posilnia prakticky všetky druhy zbraní, pričom plánujú rozšíriť kapacity vojenského priemyslu vo výrobe zbraní i munície.