Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Magyar: Orbán zase klamal. Pracujeme na ukončení éry Orbán-Gyurcsány

Na snímke Péter Magyar. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Orbán povedal, že Ursula von der Leyenová a Manfred Weber na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu.

Budapešť 11. októbra (TASR) - Predseda maďarskej mimoparlamentnej strany TISZA a europoslanec Péter Magyar, ktorý je najostrejším kritikom vlády premiéra Viktora Orbána, odmietol piatkové tvrdenia maďarského ministerského predsedu a obvinil ho z klamstiev.

Magyar v statuse na sociálnej sieti Facebook zdôraznil, že nie je pravda, že sa TISZA bude spájať s Demokratickou koalíciou (DK) vedenou Ferencom Gyurcsányom, pretože TISZA od začiatku pracuje na ukončení obdobia "Orbán-Gyurcsány", informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió povedal, že predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a predseda skupiny Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber v stredu v Štrasburgu na plenárnom rokovaní Európskeho parlamentu jasne povedali, že chcú povaliť maďarskú vládu. Európski socialisti by v novej vláde naklonenej Bruselu chceli mať Kláru Dobrevovú z Demokratickej koalície (DK) a EPP Pétera Magyara zo strany TISZA, dodal.

Magyar v reakcii na Orbánovo tvrdenie, že Brusel chce zvonka zvrhnúť maďarskú vládu, zdôraznil, že jeho strana dlhodobo deklaruje, že odmieta akýkoľvek vonkajší vplyv.

Premiér podľa Magyara klamal okrem iného aj v tom, že jeho strana TISZA chce do Maďarska vpúšťať nelegálnych migrantov a že podporuje vojnu.

"Tejto štátostrane (Fidesz), ktorá sa potápa, zrejme nezostáva nič iné ako cunami klamstiev, podnecovanie nenávisti a podlá, lživá diskreditačná propaganda,"
uzavrel Maďar.