Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Ukrajinci tvrdia, že pri Bachmute dobyli späť časť územia

Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci neďaleko Bachmutu. Foto: TASR/AP

Ukrajina v júni odštartovala s napätím očakávanú protiofenzívu zameranú na oslobodenie okupovaných ukrajinských území, keď si už vytvorila zásoby západných zbraní a posilnila svoje útočné jednotky.

Kyjev 17. júla (TASR) - Ukrajinské ozbrojené sily za posledný týždeň obsadili pri meste Bachmut územia s rozlohou sedem kilometrov štvorcových. V pondelok o tom informovala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Podľa Maľarovej sa úspechy pri Bachmute podarilo dosiahnuť v dôsledku "zlepšenia operačného postavenia a konsolidácie frontovej línie" v tejto oblasti Donbasu.

V blízkosti mesta Kupjansk v Charkovskej oblasti naopak už od konca minulého týždňa "aktívne postupujú" ruské sily, dodala Maľarová v aplikácii Telegram.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň povedal, že ukrajinskú protiofenzívu brzdia pomalé dodávky sľúbených zbraní, a vyzval Spojené štáty aj ďalších spojencov, aby Kyjevu poskytli viac zbraní dlhého dosahu a delostreleckej munície.

Ukrajina v júni odštartovala s napätím očakávanú protiofenzívu zameranú na oslobodenie okupovaných ukrajinských území, keď si už vytvorila zásoby západných zbraní a posilnila svoje útočné jednotky, píše AFP.

Bachmut mal pred vojnou 70.000 obyvateľov, mesto a jeho okolie však boli z veľkej časti zničené v dôsledku už vyše roka trvajúcich ťažkých bojov.