Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Mali nariadilo švédskemu veľvyslancovi, aby opustil krajinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Švédsky minister uviedol, že švédska vláda sa rozhodla postupne zastaviť pomoc Mali kvôli jeho väzbám na Moskvu.

Bamako 9. augusta (TASR) - Malijská junta v piatok nariadila švédskemu veľvyslancovi, aby do 72 hodín opustil krajinu. Ide o reakciu na "nepriateľské" vyhlásenie švédskeho ministra pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu a zahraničný obchod o malijskej podpore Ruska, uviedlo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Švédsky minister Johan Forssell v stredu na sieti X uviedol, že "nie je možné podporovať nezákonnú agresívnu vojnu Ruska proti Ukrajine a zároveň dostávať niekoľko stoviek miliónov korún ročne na rozvojovú pomoc". Dodal, že švédska vláda sa rozhodla postupne zastaviť pomoc Mali kvôli jeho väzbám na Moskvu.

Podľa švédskeho ministra zahraničných vecí Tobiasa Billströma Švédsko na rozvojovú spoluprácu s Mali na obdobie 2021 až 2025 vyčlenilo 190 miliónov dolárov.

"Dostali sme oznámenie. Štokholm si stojí za svojimi slovami. Pripomíname, že pred týmto rozhodnutím prebiehal proces zatvorenia nášho veľvyslanectva (v Bamaku), ktorý mal byť ukončený do konca decembra 2024," oznámil švédsky diplomat v Mali pod podmienkou zachovania anonymity.

Západoafrické Mali a susedný Niger v uplynulých dňoch prerušili diplomatické styky s Ukrajinou a obvinili Kyjev z podpory "teroristických skupín".

Obe krajiny požiadali Rusko a jeho žoldniersku Vagnerovu (Wagnerovu) skupinu o podporu po vojenských prevratoch v nedávnej minulosti.

Mali, ktoré bojuje proti džihádistom a separatistom už vyše desať rokov, tvrdí, že vyjadrenia hovorcu vojenskej rozviedky (HUR) Andrija Jusova de facto priznali podiel Ukrajiny na porážke malijských jednotiek v júli v boji proti separatistom a džihádistom. Pri týchto bojoch prišli o život aj wagnerovci.