Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Marburskej horúčke podľahlo šesť ľudí v Rwande

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dvadsať pacientov, ktorí v súčasnosti podstupujú liečbu, sa nachádza v izolácii.

Kigali 29. septembra (TASR) - Marburská hemoragická horúčka si v Rwande doposiaľ vyžiadala životy šiestich ľudí, informovalo ministerstvo zdravotníctva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Podľa aktualizovaných údajov ministerstva zverejnených na sociálnej sieti X sa potvrdilo celkovo 26 prípadov vysoko infekčnej choroby.

Dvadsať pacientov, ktorí v súčasnosti podstupujú liečbu, sa nachádza v izolácii. Väčšinu z nich tvorí zdravotnícky personál. Vo všetkých zdravotníckych zariadeniach sa preto sprísnili preventívne opatrenia, zatiaľ čo prebieha vyšetrovanie zdroja nákazy.

Vírus Marburg je mimoriadne nebezpečný patogén, postihuje niekoľko telesných orgánov a spôsobuje kŕče, vysokú horúčku a krvácanie. Patrí do čeľade vírusov nazývaných filovírusy, kam patrí aj vírus ebola, ktorý v Afrike zapríčinil niekoľko epidémií. K nákaze človeka dochádza prostredníctvom kontaktu s telesnými tekutinami infikovaných a predpokladá sa, že ho prenášajú netopiere.

Pomenovanie získal po nemeckom meste, kde sa ním v roku 1967 nakazil laboratórny asistent pri manipulácii s infikovanou opicou. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) až 88 percent nakazených ochoreniu podľahne.