Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Marcos:Filipíny nevyvolávajú vojny, nenecháme sa zastrašiť ani utláčať

Na archívnej snímke, ktorú poskytli Ozbrojené sily Filipín, čínska pobrežná stráž drží nože a mačety, keď sa blíži k filipínskym jednotkám na zásobovacej misii v oblasti Druhej Tomášovej plytčiny v spornom Juhočínskom mori 17. júna 2024. Foto: TASR/AP

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne.

Manila 23. júna (TASR) - Filipíny nevyvolávajú vojny a vždy sa budú usilovať o mierové urovnanie sporov, vyhlásil v nedeľu filipínsky prezident Ferdinand Marcos mladší v súvislosti s eskaláciou námorných konfrontácií s Čínou. Zároveň uistil, že Filipíny sa nikdy nenechajú nikým zastrašiť ani utláčať. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Pri obrane národa zostávame verní našej filipínskej povahe, že by sme chceli všetky tieto otázky vyriešiť mierovou cestou, povedal Marcos v prejave adresovanom jednotkám západného veliteľstva, ktoré má na starosti dohľad nad Juhočínskym morom.

V pondelok došlo vo vodách v okolí Spratlyho ostrovov k zrážke čínskeho plavidla s filipínskou zásobovacou loďou. Čína tvrdí, že plnú zodpovednosť za incident nesú Filipíny.

Filipínska armáda zase v stredu uviedla, že čínska pobrežná stráž tento týždeň v Juhočínskom mori nezákonne vstúpila na palubu filipínskych námorných lodí a došlo k stretu, pri ktorom bol vážne zranený jeden námorník.

"Pri plnení našich povinností sa neuchýlime k použitiu sily alebo zastrašovaniu, ani nikomu úmyselne nespôsobíme zranenie alebo ujmu," vyhlásil líder Filipín, pričom vo svojom prejave priamo nemenoval Čínu, uviedla agentúra Reuters.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.