Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Médiá: KĽDR úspešne otestovala novú balistickú raketu

Ľudia pozerajú správy o odpale dvoch balistických rakiet Severnou Kóreou na stanici v Soule, 1. júla 2024. Foto: TASR/AP

Severná Kórea oznámila, že v pondelok úspešne otestovala novú balistickú raketu schopnú niesť 4,5-tonovú super veľkú hlavicu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Pchjongjang 2. júla (TASR) - Severná Kórea oznámila, že v pondelok úspešne otestovala novú balistickú raketu schopnú niesť 4,5-tonovú super veľkú hlavicu, informovala v utorok tamojšia tlačová agentúra KCNA. TASR píše podľa agentúr Reuters a Jonhap.

Južná Kórea v pondelok informovala o vypustení dvoch balistických rakiet zo Severnej Kórey. Druhá raketa podľa Soulu pravdepodobne zlyhala krátko po štarte a vybuchla počas letu nad pevninou. KCNA sa o druhej rakete v správe nezmienila.

Severokórejská agentúra uviedla, že test novej balistickej rakety sa uskutočnil so simulovanou ťažkou hlavicou s cieľom overiť stabilitu a presnosť letu. Neuviedla bližšie informácie o type simulovanej hlavice. KCN dodala, že Pchjongjang plánuje ďalšie testy ešte v priebehu tohto mesiaca.

K testu rakety prišlo deň po tom, ako KĽDR prisľúbila prijať "útočné a zdrvujúce" protiopatrenia v reakcii na najnovšie trojstranné vojenské cvičenie Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska.

Severokórejské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu v reakcii na trojdňové cvičenie s názvom Freedom Edge (Hrana slobody), ktoré sa začalo vo štvrtok, vo svojom vyhlásení uviedlo, že Pchjongjang nebude ignorovať posilňovanie vojenského bloku na čele s USA a ich spojencami. Zároveň dodalo, že bude chrániť regionálny mier "agresívnou a razantnou reakciou".

Predošlú stredu Severná Kórea odpálila tzv. raketu s viacerými hlavicami. Išlo o prvé známe odpálenie vývojovej modernej zbrane, ktorá má prekonať americkú a juhokórejskú protiraketovú obranu.