Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Médiá: Orbán sa chystá do Moskvy na stretnutie s Putinom

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ruské médiá citovali hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý Orbánovu návštevu nepotvrdil ani nevyvrátil.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 4. júla (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán sa v piatok v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, uviedli vo štvrtok stanica Slobodná Európa a denník Financial Times. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

Ruské médiá citovali hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, ktorý Orbánovu návštevu nepotvrdil ani nevyvrátil. Podľa štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti Peskov povedal, že Putin má v piatok "nabitý program", o ktorom bude Kremeľ informovať novinárov neskôr.

Bolo by to prvýkrát od plnej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, čo by sa Putin a Orbán stretli v Rusku. Orbán, ktorý od začiatku ruskej vojenskej agresie udržiava s Moskvou užšie vzťahy ako ostatní lídri EÚ, navštívil Rusko v roku 2022 bez toho, aby sa stretol s Putinom. Stretol sa s ním však v iných krajinách.

Maďarsko od začiatku júla prevzalo od Belgicka polročné rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie, čo je do veľkej miery ceremoniálna úloha zameraná na určovanie agendy a sprostredkovávanie dohôd v legislatívnych záležitostiach.

Orbán začiatkom tohto týždňa navštívil i Kyjev, kde vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil prímerie s cieľom urýchliť ukončenie vojny s Ruskom.

Maďarsko, člen EÚ a NATO, odmieta poslať zbrane na Ukrajinu a hlasno kritizuje sankcie Bruselu voči Rusku, pričom však nevyužilo svoje právo veta na ich zablokovanie.

Zatiaľ čo krajiny v západnej Európe sa od invázie Moskvy na Ukrajinu vážne snažia odpojiť od ruského plynu, vnútrozemské Maďarsko dostáva väčšinu svojho plynu z Ruska.

Budapešť v júni signalizovala, že sa neplánuje vzdať dovozu zemného plynu z Ruska a snaží sa prehĺbiť obchodné vzťahy s Moskvou v oblastiach, ktoré nie sú predmetom sankcií.