Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Orbán prišiel do Kyjeva na prvú návštevu Ukrajiny od začiatku vojny

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky počas zasadnutia okrúhleho stola v prvý deň dvojdňového summitu EÚ 27. júna 2024 v Bruseli. Foto: TASR-AP

Návšteva Viktora Orbána prišla deň po tom, ako Maďarsko prebralo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť/Kyjev 2. júla (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval v utorok do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, počas ktorej bude rokovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na jeho hovorcu Bertalana Havasiho.

Hlavnou témou rokovaní bude ukončenie vojnového konfliktu s Ruskom. Obaja politici budú diskutovať aj o aktuálnych otázkach maďarsko-ukrajinských vzťahov.

Návšteva Orbána v Kyjeve sa koná deň po tom, ako Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie. Ide o prvú cestu maďarského premiéra na Ukrajinu od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022.

Na rozdiel od väčšiny európskych krajín Maďarsko opakovane spochybnilo potrebu vojensky podporovať Ukrajinu a vo vojne s Ruskom vyzvalo na prímerie. Budapešť naďalej udržiava s Moskvou úzke vzťahy a minister zahraničných vecí Péter Szijjártó od začiatku vojny na Ukrajine absolvoval najmenej päť ciest do Ruska.