Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Médiá: Po viacerých prípadoch vznietených zásielok zadržali dvoch ľudí

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Hlavný podozrivý sa údajne snažil utajiť svoju identitu pomocou falošných odosielateľov.

Berlín 16. septembra (TASR) - V súvislosti so sériou incidentov, keď sa počas transportu zásielok po Európe vznietili "nekonvenčné zápalné zariadenia", boli zadržané dve osoby, informovali v pondelok nemecké médiá, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Verejnoprávne stanice ARD a SRW uviedli, že litovským úradom sa podarilo identifikovať a zadržať odosielateľa balíkov. Druhú osobu zadržali v Poľsku. Hlavný podozrivý sa údajne snažil utajiť svoju identitu pomocou falošných odosielateľov.

Nemecké bezpečnostné zložky koncom augusta varovali prepravné spoločnosti, že majú "vedomosť o niekoľkých balíkových zásielkach, ktoré odoslali fyzické osoby v Európe a vznietili sa cestou k adresátom v niektorých európskych krajinách".

Podľa bezpečnostného oznámenia Spolkového úradu kriminálnej polície (BKA) a úradu vnútroštátneho spravodajstva (BfV) sa úrady domnievajú, že "nekonvenčné zápalné zariadenia boli odoslané úmyselne s cieľom poškodiť prepravné spoločnosti a ďalšiu logistickú infraštruktúru v západných krajinách".

Rusko sa vo varovaní BKA a BfV nezmieňuje, avšak zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek agentúre DPA povedali, že úrady nevylúčili možnú súvislosť s čoraz väčším počtom hrozieb ruskej sabotáže v Nemecku.

Zdroje z prostredia bezpečnostných zložiek taktiež informovali, že varovanie úrady vydali po incidente v logistickom centre spoločnosti DHL v nemeckom Lipsku, kde sa údajne v júli vznietila zásielka odoslaná z pobaltských štátov.

Hovorkyňa spolkovej prokuratúry informovala, že incidenty vyšetrujú ako pokus o podpaľačstvo.